Bart Vergeer: ,,Wij waren er klaar voor”

Na de centrale afgelasting afgelopen weekend in de zaal is de competitie tot een bijzonder einde gekomen. De play-off wedstrijden om promotie naar de Hoofdklasse af te dwingen werden daarmee ook afgelast.

Zo ook voor de dames van Ring Pass, die districtskampioen werden. Coach Bart Vergeer (uiterst links op de foto) denkt als volgt over het besluit van de KNHB om de wedstrijden niet in te halen. De bond kwam na het weekend met een reactie en besloot de oplossing nog even voor zich uit te schuiven, om alle opties goed af te wegen.

Vergeer: ,,Na de centrale afgelasting van de KNHB ten aanzien van de indoor competitie zouden we maandag de oplossing voor het afronden van de competitie horen. Voor ons als Ring Pass Dames 1 was promotie naar de Hoofdklasse een mogelijkheid in de nacompetitie van de Hoofdklasse.

De bond heeft laten weten dat inhalen, loting en in stand houden van de huidige competitie indeling geen optie meer is. Iets waar wij al blij mee zijn aangezien het door het trainingskamp en de voorbereidingen op veld niet goed uit was gekomen. Aan de andere kant was dat voor de erkenning van de prestaties ook niet eerlijk geweest. Dit voorkomt in ieder geval een aantal rotscenarios.”

De KNHB zal zich de komende weken buigen over een passende oplossing, waardoor er ruimte blijft om over die oplossingsrichting na te denken. Zo ook Vergeer: ,,Welke en hoeveel opties er nog over zijn is echter niet duidelijk, een ideale oplossing is er niet, en de bond neemt de tijd om de beste oplossing in deze situatie te vinden. Mijn inziens zijn er een aantal opties die veel genoemd worden, met uiteraard kanttekeningen.”

,,De optie die het minste stof zal doen opwaaien rond de deelnemers van de nacompetitie is een optie die veel genoemd wordt en dat is iedereen door laten stromen naar de Hoofdklasse en daarmee de Hoofdklasse groter maken. Ondanks dat hiermee Ring Pass ook in de indoor Hoofdklasse terecht zou komen, denk ik dat het niet goed is voor de kwaliteit van de Hoofdklasse als alle districtskampioenen doorschuiven. Tevens is de vraag of dit qua planning en aantal wedstrijden überhaupt mogelijk is, helemaal gezien de tijdsdruk die we toch al voelen op dit moment.”

Vergeer heeft nog een andere oplossing, die wat hem betreft de voorkeur geniet. ,,Persoonlijk zou ik het liefste willen zien dat de statistieken van de prestaties in de districtskampioenschappen gebruikt worden en vervolgens met een waarde voor ”district-kracht” worden vermenigvuldigd. Hierbij zouden wel alleen de standen voor shoot-outs (alleen van toepassing bij gelijkspel) genomen moeten worden, anders krijg je rare uitslagen en onrealistische vergelijkingen. De standen van de competitie zijn niet realistisch om mee te nemen omdat de competities niet vergelijkbaar zijn, zo spelen een aantal districten met meerdere poules in de Topklasses maar Zuid-Holland met één, waardoor Zuid Holland bijvoorbeeld een ander aantal wedstrijden heeft maar veel sterker is als competitie. De vermenigvuldiging van de statistieken van de district play-offs -op basis van district kracht – is essentieel omdat er districten zijn die gewoon aanzienlijk zwakker zijn. Hard gezegd is districtskampioen worden in die districten een mindere prestatie dan districtskampioen worden in de districten waar de concurrentie groter is. Dit is mijn inziens ook niet raar aangezien de bond dit jaarlijks sowieso doet. Zuid-Holland was dit seizoen aangewezen als het sterkste district. Daardoor mocht ook de nummer twee van de districtskampioenschappen deelnemen aan de nacompetitie.

Vergeer relativeert zijn eigen oplossing wel, en geeft nog een kleine kanttekening. ,,Overigens ben ik me ervan bewust dat wij als Ring Pass zowel door ons district, als doordat we binnen onze nacompetitie Hoofdklasse poule de enige waren die daar gekomen waren door alleen maar te winnen in de districtskampioenschappen (de rest speelde minstens 1 keer gelijk en won vervolgens op shoot outs), dus daar zit mijn opportunisme in deze. Overigens zou ik de nummer 5 van de Hoofdklasse in de Hoofdklasse laten. Die competitie zat namelijk best dicht bij elkaar. Daarmee zou er één plaats aan één van de districtskampioenen Bloemendaal, Helmond, of Ring Pass gegeven kunnen worden.”

Vergeer heeft ook nog een oplossing redenerend vanuit de KNHB. ,,Uiteindelijk vermoed ik dat de bond een keuze gaat maken op basis van de kwaliteit boost die ze verwachten / zien in het zaalhockey. In de afgelopen jaren zijn de opblaas domes heel populair geworden en kan men zaalhockey eindelijk serieus aanpakken, als die kwaliteit verbetering nu al heel groot is dan zijn de grotere poules een optie. Ik twijfel hier in alle eerlijkheid aan.”

Grootste gemis voor Vergeer was uiteindelijk het niet spelen van de nacompetitie wedstrijden in Rotterdam. ,,Hoe dan ook is voor Ring Pass het balen. We hadden graag tegen Bloemendaal, Pinoké en Helmond gespeeld en waren er ook klaar voor. Voor ons is daarmee een goede ervaring van omgaan met druk en het spelen van play-offs helaas verdwenen. Daarnaast had ik persoonlijk graag de ervaring gewild om de jonge ploeg die we zijn te laten ervaren dat de Hoofdklasse ploegen niet onaantastbaar zijn en gigantisch veel beter. Het zou in onze ontwikkeling en mindset mooi zijn geweest, maar goed wij gaan nu door op het veld waar ook nog een boel te doen staat.”

Doneerknop