Danielle van Luxemburg (Zoetermeer D1): ”Het nieuwe team heeft bij ons heel goed uitgepakt”

Voor het tweede jaar is Danielle van Luxemburg (21) aanvoerster bij Zoetermeer D1. Met haar 21 jaar is ze één van de oudste speelsters in het jonge team van Jan Willem Verschuur. De Zoetermeer dames kennen een prima start van het seizoen en dat vindt van Luxemburg ook. 

Waarom stopte er veel nieuwe speelsters bij jullie?
Dat zijn verschillende redenen. Sommige speelsters kozen voor de studie of gingen in een lager team hockeyen. Ook is er een speelster vertrokken naar een andere club.

Een nieuw team dus, waar komen de speelsters allemaal vandaan?
We hebben een heel nieuw team met vijf speelster uit de jeugdopleiding en drie van andere clubs.

Is jullie goede start een verassing voor jou?
Verassing is een groot woord. Je weet wie de speelsters zijn uit de jeugd en je kent hun kwaliteiten. Vanaf de zijlijn hoor ik geluiden dat wij echt als team hockeyen, dat is mij nog nooit eerder overkomen zo snel in het seizoen. Mensen zien dat aan ons spel en daarnaast is de sfeer erg goed in het team. Het nieuwe team heeft bij ons heel goed uitgepakt.

Hoe komt het dat jullie echt een team zijn?
We zijn in de voorbereiding gelijk op teamweekend gegaan naar Limburg. Daar hebben wij elkaar goed leren kennen, want eigenlijk kende niemand elkaar echt. Dit deden we door onder andere kennismaking spelen te doen.

Nu ben jij de aanvoerster, wat is jouw rol?
Dat is het team bij elkaar brengen. Dat was in de voorbereiding ook het grootste doel. Nu ook de tactische coaching. Daarnaast vraag ik bijvoorbeeld gister nog in een oefenduel aan de verdediging hoe zij het zien en of dit ook voor hun werkt. De echte tactiek is natuurlijk is natuurlijk aan de coaches, maar ik probeer iedereen daar zo goed mogelijk bij te helpen.

Waar willen jullie eindigen dit seizoen?
De doelstelling is de top 4.

Wie zie je als de grootste concurrenten?
Dat is lastig te zeggen, omdat wij uit de andere poule komen en de meeste teams zijn voor ons onbekend. Wel zullen LOHC en Amstelveen bovenin meegaan draaien het hele seizoen. Als team zullen wij het elke week een lastige wedstrijd hebben verwacht ik.