Klein Zwitserland zaalcoach Don Tissen: ”De play-offs halen net als het afgelopen jaar”

Don Tissen is de assistent bij de heren van Klein Zwitserland. In de zaal is hij de hoofdcoach van de Steenbokken, die dit jaar weer de play-offs willen halen in de Topklasse. Wij spraken Tissen over zijn verwachtingen van het zaalseizoen. 

Wat zijn jullie doelstellingen voor de zaal?

De play-offs halen net als het afgelopen jaar. Toen helaas verloren, nadat we twee keer voor stonden. We hebben dit jaar weer een sterke spelersgroep.

Is dit ook een doelstelling vanuit de club?

Zowel vanuit de club als vanuit mij. Het zaalhockey heeft niet de prioriteit als het veldhockey, maar is wel ondersteunend daaraan.

Wat bedoel je daarmee?

Het is goed voor het veldhockey en je basistechniek. Na een zaalperiode zie je dat spelers goed laag zitten bijvoorbeeld. Zo zou je eigenlijk het zaalseizoen en veldseizoen moeten omgooien.

Wie zie je als de voornaamste concurrenten in de competitie?

Ik heb echt geen flauw idee, want ik ken de andere teams niet. Wel zag ik dat HGC een aantal spelers mee heeft, waarmee ik zelf nog heb gehockeyd.

Niet alle spelers van het veld doen mee in de zaal, waarom niet?

Een aantal spelers hebben wat blessures, andere spelers hebben last van bepaalde spiergroepen in de zaal. Die hebben dan rust in de zaal, maar gaan nog wel 1 keer per week naar de sportschool en hebben een loopprogramma.

Ook spelen Martijn van Grimbergen en Koen Bijen bij de Hoofdklasse teams in de zaal, had je die niet liever bij de groep gehad?

Ja natuurlijk, maar ik begrijp het wel. Die jongens kunnen daar in de Hoofdklasse spelen, Martijn bij Cartouche en Koen bij hdm. Het is een waanzinnig gaaf spelletje en ik begrijp dat zij dat willen spelen op het hoogste niveau. Beide zijn ook hele goede zaalhockeyers.

Hoeveel trainen jullie?

We hebben twee keer een zaaltraining. Daarnaast is er met de hele groep nog een sessie in de sportschool en hebben de jongens een loopprogramma.

Je bent de hoofdcoach in de zaal, komt de veldcoach Carlos Castaño ook weleens kijken?

Hij is mijn assistent in de zaal, de rollen zijn dus omgedraaid. Hij vind het een mooi en leuk spel. De coaching ligt volledig bij mij, maar dat is eigenlijk ook zo tijdens een wedstrijd op het veld.

Lijkt me wel pittig voor jou, je bent hierdoor altijd met hockey bezig?

Ik vind zaalhockey gewoon waanzinnig leuk. Met kerst hebben we twee weken niks, natuurlijk is dat ook wel even lekker.

Foto: Marcel van der Vaart