Elsemieke Willems (Ypenburg D1): ,,We hebben een hele hechte groep”

De dames van Ypenburg zijn het seizoen als een raket van start gegaan. Afgelopen weekend wonnen zij maar liefst met 11-0 van Zandvoort D1. Wij spraken met spits Elsemieke Willems (20) over de goede resultaten.

Teamoudste

Willems kwam als jong meisje terecht bij de vereniging, nadat zij eerder actief was bij Zoetermeer. Op de nieuwe club, doorliep zij de eerste teams en maakte zij een hoop ‘eerste keren’ mee. Ze speelde in de eerste B1 en A1 en werd op 15-jarige leeftijd gevraagd om ook in het eerste D1 van de club te gaan hockeyen.

Nu, vijf jaar later, is de jonge spits de oudste speelster van het team en heeft ze al een hoop meegemaakt. ,,Na het eerste jaar vertrokken er direct veel meiden. Dat hebben we toen opgevangen met speelsters van Ring Pass. Daarna promoveerden we met Aad Noordijk na een goed seizoen. Vervolgens haakte er weer wat meiden af en eind vorig seizoen hadden we het lastig. Vervolgens kwamen Marcel Jager en Leonie Looijen en ben ik weer mee gaan doen. Zij hebben ons door de play-outs gesleept.”

Nieuwe start

Van de groep met wie Willems opgroeide op Ypenburg is zij als enige overgebleven. Afgelopen zomer vertrok Puck van der Velden naar Kieviten. De nieuwe groep bestaat uit een aantal meiden met wie Willems was gepromoveerd en een groot deel van MA1 van afgelopen seizoen. Bovendien vallen er regelmatig meiden uit het huidige A1 in, bijvoorbeeld als wij geblesseerden hebben. Dat blijkt tot nu toe een gouden combinatie, want Ypenburg heeft de juiste vorm te pakken. Willems: ,,We hebben in de voorbereiding hard getraind en een aantal dingen gewijzigd die erg goed uitpakken. Op vrijdag worden we getraind door Frank Barendrecht en voor de strafcorner krijgen we training van Joep uit Rotterdam H2.”

Vertrouwen

Naast een gedegen voorbereiding is er mentale verandering geweest binnen de groep. ,,Marcel wil heel graag en dat merk je. Voordat het seizoen begon zei hij: ‘Wij kunnen in de top-3 eindigen.’ Daar stonden we wel even van te kijken, maar we zijn het ondertussen gaan geloven. Zeker na wedstrijden als die van afgelopen weekend, waarin we de tweede helft echt heel goed hebben gespeeld. Daarnaast hebben we ook een hele hechte groep, we doen veel dingen samen.”

Komend weekeinde gaan de dames op bezoek bij Pijnacker. Die ploeg was de afgelopen jaren een geduchte tegenstander, maar dit seizoen gelooft Willems in een goed resultaat. ,,In de vier seizoenen hiervoor hebben we niet van ze gewonnen, maar dat was ook zo bij Kieviten. Het blijft natuurlijk een lastige wedstrijd, zeker omdat we uit spelen. Maar ik heb vertrouwen in een goed resultaat.”