Bastiaan Bunnik: ”We hebben het maximale er nog niet uit gehaald”

Het dames vlaggenschip van Klein Zwitserland had een moeizame eerste seizoenshelft. Vier keer winst, vier keer gelijk en vier verlies. Daarmee voldoet het nog niet aan de verwachtingen, hoofdcoach Bastiaan Bunnik spraken wij telefonisch over de stand van zaken bij de Steenbokken. 

Is de eerste seizoenshelft gelopen zoals je zou willen?
Nee, ik denk dat we hogere verwachtingen hadden dan waar we nu staan. En dan vooral meer in de top 4.

Hoe kan dat?
De vier topwedstrijden hebben we alle vier verloren, daar laat je wat liggen. De klassering maak je niet in topwedstrijden, maar juist tegen de mindere teams. Zo hebben we tegen Alecto, Terriërs en Tilburg punten laten liggen.

Waarom winnen jullie niet van de ‘kleintjes’?
In die wedstrijden moet je zelf het tempo bepalen en dat is lastig om een hele wedstrijd vol te houden. Dat lukte ons die wedstrijden niet. Daarnaast scoren we soms op de belangrijke momenten niet. Een minuut voor de 0-1 van Push staan wij zelf bijvoorbeeld 1 tegen 1 bij hun keeper. In de wedstrijd tegen Helmond, die we met 10-1 wonnen, bleven we beide helften vol gaan. Dat moet in dit soort wedstrijden en dan komt het resultaat ook.

Is het gebrek aan doelpunten een kwestie van kwaliteit of van pech?
Een stukje van beide. Heel simpel en Louis van Gaal zei het al in zijn Ajax tijd: Geluk dwing je af.

En is de spelersgroep teleurgesteld?
Ik weet niet of dat het goede woord is. Wel is er het besef dat er nog niet het maximale uit isgehaald. Er wordt uiteraard over gepraat en de spelers nemen daarin ook eigen verantwoordelijkheid. We willen de 2e helft structureel beter presteren. Dat betekent dat we na de winterstop fitter en sterker aan de start moeten staan. Dus gaan de speelsters hier extra in investeren.

Steeds vaker hoor ik teams over een mental coach, hoe doen jullie dat?
Wij hebben een groot begeleidingsteam, waarin de ene meer contact heeft met een speelster en de ander met een andere speelster. De staf praat daardoor veel met spelers. Wat betreft een mental coach dat zou een keer kunnen, maar is niet aan de orde nu.

Waar gaan jullie eindigen?
Heel veel teams zijn niet constant genoeg bij de dames. En ik ga ervan uit dat ook andere ploegen uit de top vijf een mindere periode zullen hebben. Het klinkt heel cliché, maar de meest constante ploeg blijft boven komen.

Nu winterstop, wat gaan jullie daarin doen?
We gaan met een groep van 10 spelers de zaal in. Die gaan twee keer trainen en de wedstrijden spelen. Daarnaast pakken ze nog krachttraining daarom heen. Gaandeweg komt daar nog looptraining bij. De rest van de groep heeft loop- en krachtmomenten. Collectief gaan we 30 januari van start, alleen drie weken eerder gaan we met de niet-zaalhockeyers 1 keer per week het veld op.

Gaan jullie deze winter nog op trainingskamp?
Ja, in februari gaan we naar Barcelona. Daar zullen we naast een aantal trainingen ook een aantal oefenwedstrijden spelen.

Foto: Marcel van der Vaart