Interview met Cartouche D1 hoofdcoach Niels Heck

Hoofdcoach Niels Heck promoveerde vorig jaar met Cartouche D1 naar de Overgangsklasse. Na een sterke start, hebben de dames uit Voorburg het nu lastiger. Een openhartig interview met Heck die vrijuit praat over de eerste seizoenshelft, de verwachtingen en zijn vertrek bij de Voorburgse club. 

Na een goed begin, hebben jullie het zwaar hoe komt dat?

Ik heb er voor gekozen om heel veel oefenwedstrijden te spelen in de voorbereiding. Daardoor waren we mega fit en konden we gaan knallen. We pakte veel punten in het begin als promovendus. Daarna gingen veel ploegen ons serieus nemen en hadden we ook nog een aantal blessures, dat kunnen wij als team nog niet opvangen. We hebben ongeveer dezelfde selectie als vorig seizoen in de Eerste Klasse, maar we hebben toch elke ploeg laten schrikken.

Jullie speelde 16 oefenwedstrijden, was dat niet teveel?

Helemaal niet, het is juist perfect geweest. Dat resulteerde juist dat we positief de winterstop in zijn gegaan. We hebben 11 punten, veel promovendi doen daar een heel seizoen over. We hebben twee wedstrijden echt ”verkloot”, maar de rest goed meegedaan.

Nu zijn er hele andere resultaten dan vorig jaar, hoe gaat de spelersgroep daarmee om?

Iedereen is heel blij dat we met alle respect niet meer tegen de IJssel spelen. Iedereen is aan het leren en we moesten niet meer denken aan een jaar in de Eerste Klasse.

En jij als hoofdcoach, hoe ga jij er mee om?

In de tweede seizoenshelft gaan we steeds meer eisen dat spelers kritischer zijn op zichzelf en het wedstrijdresultaat. Onze benadering gaat daarop aansluiten.

Wat bedoel je precies met eisen?

Wedstrijd die je kan winnen, moet je ook winnen. Zowel op voorhand als tijdens de wedstrijd. Een niveau hoger is anders denken. Maar we moeten een andere mindset krijgen, zo stonden we tegen MOP 2-1 voor en onder druk, maar krijgen we de bal niet over hun achterlijn. De speelsters moeten dan meer gaan nadenken over hoe krijg ik nu die bal over de achterlijn, zodat we eruit kunnen komen. We komen misschien technisch wat te kort, daarom meer gaan nadenken als individu.

Geef je dit ook aan als coach?

Ja, natuurlijk. Wat zijn de opties, hoe ben je met je sport bezig. Dat soort vragen. Zo’n wedstrijd tegen MOP mag ons dan ook nooit meer overkomen.

Cartouche heeft de meeste goals tegen in de Overgangsklasse A, hoe komt dat?

Dat is inherent aan hoe wij spelen. We hebben gekozen voor te gaan spelen, vrij te hockeyen. Wij hebben zelden half-court gespeeld.

Gaan jullie hierin iets veranderen de tweede seizoenshelft?

Zoals ik al aangaf, een wedstrijd die we op voorhand moeten winnen of tijdens de wedstrijd moeten winnen, moet ook gewonnen worden. Hiermee bedoel ik als we 1-0 voor staan dat we ook gewoon de tent dichtgooien. Ook al weet je dat ze vol gas gaan geven.

Wat zijn jouw verwachtingen dan voor de tweede seizoenshelft?

Ten eerste hebben we meer Overgangsklasse ervaring op het veld in de tweede seizoenshelft. Iedereen is er immers aan gewend. Daarnaast zie je dat wedstrijden kunnen worden beslist in hele korte tijd. Dat zagen wij bij Rotterdam, Leonidas en tegen Almere. In de winterstop gaan we negen dagen skiën met de groep. We hebben minder overwinningen, dus halen hier minder lol uit. Daarom gaan we skiën om de groep sterk te houden en iedereen heeft hier dan ook veel zin in.

Waar hoop je te eindigen?

Plek 6, maar plek 7 zou ook fantastisch zijn. Alles moet dan wel precies goed vallen bij ons. En met alles doel ik met name op hoe je als speler met je sport bezig bent. Pas dan bestaat de kans dat we het geluk, wat nodig is, af kunnen dwingen.

En blijf je volgend jaar ook bij Cartouche D1?

Ik ben een target coach en geen onderhoudende coach. Onze missie was de groep naar een hoger plan te brengen en te promoveren. Toen ik dat bij mijn eerste aanstelling riep werd er gezegd: mission impossible. Toch hebben we het met zijn allen gefixed. Dus mission impossible accomplished en wat mij betreft op naar een volgende uitdaging. Dit kan overigens een uitdaging zijn als coach, maar ook iets buiten het hockey.