Overgangsklasse (D): Cartouche net op tijd bij de les, lelijke winst Alecto

Cartouche ging afgelopen zondag naar de hekkensluiter en had het daar niet makkelijk. Ring Pass had het lastig met zichzelf en Leiden gaf een mooie voorsprong uit handen. Alecto speelde op eigen veld een belangrijk duel.

Poule A

Oss D1 – Cartouche D1 3-4 (1-0 Oss, 1-1 van den Bree, 2-1 Oss, 3-1 Oss, 3-2 Kervezee, 3-3 van Wijck 3-4 van den Bree)

De dames uit Voorburg namen het afgelopen zondag op tegen hekkensluiter Oss. Op papier wellicht een wedstrijd die gewonnen zou moeten worden, maar Oss is een ploeg die thuis niet moet worden onderschat. Oss presteert op eigen grond namelijk een stuk beter dan dat zij in uitwedstrijden doet. Cartouche had het dan ook direct lastig tegen de thuisploeg. Ondanks het feit dat ze er af en toe snel uitkwamen en via de flanken gevaarlijk waren, was het Oss dat als eerst doel wist te vinden. Oss was fel en zette goed druk, waardoor het na 12 minuten spelen raak was.

Het was Maureen van den Bree die een kwartier voor rust via een directe corner de gelijkmaker wist te maken, waardoor er gerust werd met een 1-1 stand.

In de tweede helft, zoals vaker bij de Voorburgse dames, eenzelfde spelbeeld. Cartouche was de bovenliggende partij, maar wist dit niet uit te drukken in de stand. Slordig in het balverlies en daar maakte Oss gebruik van. Na 50 minuten stond het dan ook 3-1 voor de thuisploeg en was het Cartouche dat alle zeilen bij moest zetten, dat uiteindelijk na doelpunten van Coosje van Wijck en Kiki Kervezee op voorsprong wist te komen.

Tot de 70e minuut bleef het spannend, maar in tegenstelling tot voorgaande weken, wist de formatie van Jair Levie het ditmaal wel uit te spelen. ,,We hebben echt ondermaats gepresteerd en ons energielevel was laag. De enige conclusie is dat we Oss onderschat hebben. Wat mij betreft zijn zij de minst hockeyende ploeg in onze poule, des te verbazingwekkender dat wij 3-1 achter komen. Een kwartier voor tijd zien we in dat we gas moesten geven en maakten we drie doelpunten. Positief was ons cornerpercentage en de veerkracht.”

Zwolle D1 – Leiden D1 3-2  (0-1 Hoekstra, 0-2 Zeverijn, 1-2 Zwolle, 2-2 Zwolle, 3-2 Zwolle)

Leiden gaf in Zwolle een 0-2 voorsprong uit handen en verloor daarmee drie punten. Lizzie Hoekstra en Laurien Zeverijn hadden hun ploeg in de eerste helft op 0-2 gezet. Toch viel op slag van rust de aansluitingstreffer. In de tweede helft wist de thuisploeg de score om te draaien. Eddie Simmons: ,,Het was een open wedstrijd vandaag, waarin wij de eerste helft beter waren en Zwolle de tweede helft. Bij het laatste fluitsignaal had het ook 5-5 kunnen zijn.”

Poule B

Voordaan D1 – Ring Pass D1 3-1 (1-0 Voordaan, 2-0 Voordaan, 3-0 Voordaan, 3-1 Bruijstens)

Al na tien minuten keek Ring Pass tegen een achterstand aan. De thuisploeg had toen al twee doelpunten gemaakt. Tien minuten in de tweede helft werd het zelfs 3-0 uit een strafbal. Ring Pass kon vervolgens geen vuist meer maken. Teuntje Bruijstens redde de Delftse eer met een eretreffer.

Martijn Akkermans: ,,We gaven de wedstrijd in de eerste tien minuten weg door twee rare fouten. De rest van de wedstrijd sta je dan dus met een achterstand te hockeyen. We creëerden genoeg kansen en haalden genoeg corners, maar je moet hem wel zelf maken. We hebben het volledig aan onszelf te danken dat we deze wedstrijd niet hebben gewonnen.”

Alecto D1 – Rood-Wit D1 2-1 (0-1 RW, 1-1 Kemp, 2-1 Croon)

Alecto pakte op eigen veld drie punten, tot tevredenheid van coach Tembi Schneider: ,,Lekker dat we drie punten pakken, want het was niet mooi. We waren bovendien ook niet bepaald effectief, maar het was net genoeg zullen we maar zeggen.”

Foto: Hein Athmer