Tamme, maar doelpuntrijke derby in Delft, late beslissing in Zoetermeer

Twee derby’s in speelronde vijf. In Delft stonden twee ploegen uit dezelfde stad tegenover elkaar. Zoetermeer nam het in eigen huis op tegen Rijswijk.

HUDITO H1 – DSHC H1 5-4
(1-0 Stelwagen, 1-1 Smit, 1-2 Weitjens, 2-2 Radder, 3-2 Meester, 4-2 Stelwagen, 4-3 Smit, 5-3 Leeuwe, 5-4 van Brekel)

De derby van Delft leverde een spectaculaire uitslag op, maar beide trainers waren eigenlijk heel nuchter over het duel. Hudito-trainer Jan Willem Verschuur: ”De jongens hebben heel gedisciplineerd gespeeld en weinig weggegeven.” Zijn collega aan de andere kant, Menno Lievers was het daar mee eens: ”Het was eigenlijk een heel tamme wedstrijd.”

Hudito kwam vroeg op voorsprong na een dekkingsfout van de studenten. Daarna boog DSHC de voorsprong via een strafcorner en een scrimmage in de cirkel van Hudito. Vlak voor rust ging het weer mis in de dekking waardoor het 2-2 werd. Na rust liep de thuisploeg uit naar 4-2. DSHC scoorden nog uit een corner, maar weer was het Hudito dat de marge op twee zette. De Delftse studenten ging andermaal in de achtervolging en dat leverde nog één treffer op, eindstand 5-4.

Menno Lievers: ”Wij waren niet scherp genoeg. Hudito had twee zeer actieve middenvelders die onvermoeibaar loopacties bleven maken, en daarnaast lieten zij twee man dreigend in onze cirkel staan. Die wachtten op een hoge bal of een lange bal langs de zijlijn. Wij stelden daar te weinig tegen over. Wij speelden te weinig alert en agressief om er nog een spannende wedstrijd van te maken, Hudito heeft verdiend gewonnen.”

Roomburg H1 – Pollux H1 5-0
(1-0 van Brussel, 2-0 Mattie, 3-0 van der Velden, 4-0 van Nieuwenhuizen, 5-0 van der Velden)

Weer een zege voor Roomburg en ditmaal won de ploeg overtuigend op eigen veld. Daar leek het in het eerste kwart niet op, maar in het tweede en derde kwart begon de Leidse machine te draaien. In die twee kwarten werden er 5 doelpunten gemaakt.

Roomburg-aanvoerder Pepijn Mattie: ”Wij waren de gehele wedstrijd de betere ploeg. Maar gaven na een slechte eerste kwart extra energie. Dit resulteerde in 5 doelpunten. In het laatste kwart gingen we een ander systeem spelen, dat resulteerde in wat onrust. Over het geheel gezien zijn wij de terechte winnaar, maar hadden meer doelpunten kunnen en moeten zijn.”

Schiedam H1 – Forescate H1 2-1
(0-1 Neijzen, 1-1, 2-1)

Forescate kwam te net te kort tegen het nog ongeslagen Schiedam. In de eerste helft stond Forescate binnen een minuut op 0-1. Daarna hadden beide ploegen kansen uit de strafcorner. Het doelpunt van de thuisploeg viel in de tweede helft. Schiedam won uiteindelijk in de laatste minuut uit een strafcorner.

Forescate-trainer Robbert Paul Aalbrecht: ”De eerste helft was voor ons en de tweede helft voor Schiedam. Erg jammer dat zij in de laatste minuut een strafcorner kregen die erin ging. Verder was het een goed gefloten en spannende wedstrijd.”

Zoetermeer H1 – Rijswijk H1 1-0
(1-0 Bosman)

Een moeizame zege voor de mannen van Zoetermeer die pas in laatste 30 seconden over de streep werd getrokken. De thuisploeg kreeg een strafbal en Thijmen Bosman wist die te verzilveren. Zoetermeer blijft door de zege de lijstaanvoerder van de Eerste klasse D.

Zoetermeer-trainer Rutger den Hartog: ”Het was een stroeve pot, waarin Rijswijk zich tactisch volledig had aangepast en lang in de wedstrijd bleef. Over de hele wedstrijd hebben wij denk ik terecht gewonnen. Wij maakten het spel en Rijswijk gokte op de omschakeling. Ik ben trots dat we het achterin dicht wisten te houden en 70 minuten kunnen blijven investeren met onze brede selectie.”

Rijswijk-keeper Sebastiaan Boone: ”Rijswijk tegen Zoetermeer is altijd een beladen en vaak spannende wedstrijd met goed hockey. Beiden ploegen hadden een goed tactisch plan en hanteerde een vergelijkbare (aanvallende) speelstijl. Zoetermeer begon erg sterk aan de wedstrijd met veel kansen en strafcorners in het eerste kwart. Wij kregen het tweede kwart wat meer grip op de wedstrijd en kwamen meer in de 23 en cirkel van Zoetermeer. Een mooie sleeppush van Joost Nieuwenhuis werd echter helaas mooi van de lijn gehaald door de lijn stop van Zoetermeer. Derde kwart begonnen beiden ploegen goed, waarbij Zoetermeer wat effectiever was in de cirkel om corners te halen. We hielden lang stand en hadden zelf ook mooie aanvallen maar de bal wilde er niet in. Laatste kwart begon Zoetermeer meer en meer te drukken en werden de ruimtes groter doordat de vermoeidheid wel zichtbaar begon worden bij beide ploegen. De wedstrijd duurde uiteindelijk 30 seconden en een wellicht wat makkelijk gegeven strafbal iets te lang voor ons, waardoor Zoetermeer de 1-0 kon scoren uit een strafbal. Een hele zure manier om te verliezen, en een puntje hadden we op basis van het hard werken en goed spel wel verdiend.”

Foto: Frank Ideler